Direkt Indirekt Grillezés Barbecue Nyárson sütés

A 4 legnépszerűbb sütési mód

1. Direkt módszerrel

Talán a legismertebb formája a grillezésnek a direkt módszer, amit a legtöbben használnak. A legtöbb embernek ez van a szeme előtt, ha grillezésről van szó. A Weber összes grillje alkalmas a direkt grillezésre.

Hogyan csináljuk? Ahogy a nevéből is adódik, itt közvetlenül a hőforrás (faszenes grill esetén a parázs) feletti grillezésről van szó, ahol a parazsat egyenletesen eloszlatjuk a felületen, az ételt pedig a felette lévő grillrácson megsütjük (gázos és elektromos grillsütő esetén bekapcsoljuk az összes égőfejet, fűtőszálat).

Hőmérséklet: A legtöbb direkt grillezést magas, vagy közepesen magas hőtartományban csináljuk. Fő szabály, hogy minél vékonyabb, zsírtalanabb az étel, annál magasabb hőmérsékleten sütjük.

Grillezési idő: Alapvetően rövid, nincs meghatározott idősávja. Azonban jellemzően 3-5 perc oldalanként, ami természetesen nagyban függ a hús típusától és méretétől is, valamint egyes fajtáknál az elkészültség foka is befolyásolhatja.

Minél használjuk? Steakek, hamburgerek, nyársak, csirke mell, hal szeletek és filék, magas víztartalommal rendelkező zöldségeknél (pl: hagyma, gomba, spárga), gyömölcsöknél (pl: alma, ananászszeletek).

2. Indirekt módszerrel

Különösen fontos, hogy indirekt grillezésnél már mindenképpen fedeles grillel sütünk. Természetesen a friss oxigén utánpótlás miatt kellenek rá szellőzők, de alapvetően egy zárt sütőről beszélünk.
1952-ben ezért is volt különösen jelentős az első Weber gömbgrill, amely ezt kényelmesen, otthoni körülmények között is lehetővé tette.

Hogyan csináljuk?
– Faszenes grillnél a rács két oldalára pakoljuk a parazsat (ha rendelkezik a grill char basket faszéntartókkal, akkor abba, ha nem, akkor a határolókkal a szélén tartva), és helyezzünk középre alumínium csepegtető tálcát. A csepegtető tálca felfogja a lecsepegő zsíradékot amely megkönnyíti a grill takarítását, valamint a csepegtető tálcába helyezett folyadékkal (víz, sör, bor, páclé) aromásíthatunk és párásíthatunk is a sütés alatt.

Csepegtető tálca kicsi

Csepegtető tálca nagy

Weber Pulse 2000

– Gázgrillnél legalább 2 égős gázgrill szükséges hozzá! Két égőfej esetén gyújtsuk be az egyiket, és a grill másik oldalán a begyújtatlan égőfej felett grillezzünk. 3 vagy több égőfej esetén a két szélén lévő égőfejet gyújtsuk be, és a középső felületen (a begyújtatlan égőfej/ek felett) grillezzünk.

– Elektromos grillnél jelenleg egyetlen elektromos grill, a PULSE 2000 típus rendelkezik több fűtőszállal. Az 2 égős gázgrillek mintájára, gyújtsuk be az egyik oldali fűtőszálat, és grillezünk a másik oldalon a begyújtatlan fűtőszál felett.

Hőmérséklet: Jellemzően közepes hőmérsékleten történik a sütés

Grillezési idő: Jelentősen hosszabb, mint a direkt grillezés esetén. A grillezendő étel típusától nagyban függ, mert fél órától több óráig terjedő időtartam is lehet. Általánosságban mondhatjuk, hogy fél óránál több időt vesz igénybe. Például csirke részek vagy kolbászok esetén 30 perctől 45 percig, egész csirke esetén 1,25-1,5 óra, egész tarja estén 2-3 óra.

Minél használjuk: Nagy és esetekben zsíros ételeknél, mint pl. az egész csirke, kacsa, pulyka, nagyobb sertéshús darabok mint tarja, lapocka, egész marhasülteknél, egész halaknál, nagy zöldségeknél mint pl. egész káposzta, egész burgonya.

Indirekt sütések alkalmával használhatunk maghőmérőt, amit a Weber ingyenes alkalmazásával is párosíthatunk.

Weber iGrill 2

3. Barbecue/BBQ

Ez egy meleg sütési és egyben füstölési forma, ahol a füst egy hozzáadott extra ízaromát jelent, és nem a tartósítás miatt jelenik meg. Ehhez füstölő fára van szükségünk, amit kockákban és chips formájában is hozzáadhatunk a sütés folyamán. Hívják még smokingnak is. Egyre népszerűbb formája a sütésnek.
Két legelterjedtebb típusa a low and slow (alacsony hőmérséklet kb. 100-120 C mellett lassan), illetve a hot and fast (ami jelen esetben magasabb, de még mindig csak 130-150 C-on történő sütést jelent, ezáltal kicsit gyorsabb elkészülést eredményez). A tradícionális a low and slow, de egyre több versenyző használja versenysütéseinél is a hot and fast-ot, amely a magasabb hőmérséklet miatt az úgynevezett „bark” képződését jobban elősegíti.

Természetesen füstaromát direkt és indirekt grillezésnél is adhatunk az említett fadarabokkal/chipsekkel az ételhez, de leginkább ennél a sütési formánál van létjogosultsága

Hogyan csináljuk?
– A Weber a BBQ sütéshez a tölténygrillek típusában kínál speciális gépet – a Weber Smokey Mountain Cooker-t. A Smokey Mountain Cooker alsó rácsára a faszéntartó gyűrűbe tegyünk begyújtatlan brikettet, a közepében képezzünk egy kis fészket, amibe begyújtott brikettet tegyünk (parázs formájában). A begyújtatlan részekre tegyünk füstölő fadarabokat, vagy chips kupacokat, a faszéntartó rács fölé helyezzük be a feltöltött vizesedényt, majd melegítsük elő a grillt. A megfelelő hőmérséklet beálltakor tegyük be a felső rácsokra a megsütni kívánt húsokat, ügyelve a 70-30 szabályra, vagyis a rácsok kb. 30 %-a maradjon szabadon a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében.

Weber Smokey Mountain Cooker

Ezen a grill metszeten jól látszik az új terelőlap funkció használata.

– A Weber gömbgrillekben is lehet BBQ-zni, de egy kicsit több odafigyelést igényel. Ehhez a legmegfelelőbb a „snake methode”, amikor a grill alsó faszéntartó rácsán körbe helyezzük a szélén a begyújtatlan briketteket, és csak a „kígyó” végét gyújtjuk be. A „kígyó” első harmadának tetejére tehetünk fakockákat vagy fachips halmokat a füstöléshez. A Master-Touch E5770 és E5775-ös típus különösen alkalmas BBQ-ra is, hiszen faszéntartó gyűrűvel és terelőlappal is rendelkezik, amivel kis túlzással tölténysmokerré alakítható, nem kell a kígyó módszerrel begyújtanunk. Használatuk sokkal könnyebb BBQ-hoz mint a hagyományos gömbgrillek „snake-method” setup-pal.

Weber Summit S-670 GBS

– Gázgrillek esetén is tudunk füstölni, ehhez kapható külön füstölő doboz. A Weber Summit sorozat beépített füstölődobozzal, és a füstölő doboz alatt a füstölés intenzitásának szabályozását elősegítő külön égővel rendelkezik. A füstölő dobozba tegyünk a füstölő chipsből egy marékkal, majd helyezzük a begyújtott égőfej fölé – lehetőleg közvetlenül az aromasínre. Amennyiben BBQ-zni szeretnénk, úgy lehetőség szerint egy 3 vagy több égős modellel süssünk. Az egyik szélén gyújtsuk be az égőfejet, állítsuk be a BBQ hőtartományt, és a grill másik felébe helyezzük el a sütni kívánt húst.

– A nem BBQ hőtartományban történő füstaroma hozzáadása esetén a faszenes grilleknél egyszerűen tegyük a parázsra a füstölő fakockákat vagy chips halmokat, a gázgrill esetén pedig használjuk a füstölő dobozt. Fontos, hogy jellemzően a sütés első harmadában tud az étel füstaromát felvenni, illetve fő szabály, hogy inkább kevesebb mint több füstöt adjunk az ételhez, nehogy keserű, élvezhetetlen végeredményt kapjunk. Gázgrill esetén a füst kialakulása több időt vesz igénybe – amire különösen direkt grillezésnél figyeljünk.

Weber Füstölődoboz

Hőmérséklet: low and slow estén – ez az elterjedtebb BBQ hőtartomány – 100-120 C körüli hőmérsékletről beszélünk, hot and fast technika esetén pedig 130-150 C az irányadó.

Grillezési idő: Az indirekt sütéshez hasonlóan itt is nagyon eltérő idősávok találhatóak a füstölni kívánt ételre vonatkozóan. Zöldségek esetén ez kb. 30 perctől indul, az egész csirke kb. 1,5-2 óra, sertésoldalas 3-5 óra, egyes kifejezetten marha BBQ-nál a 12-16 óra sem elképzelhetetlen.

Minél használjuk:  Nagy és zsíros ételeknél, mint pl. az egész csirke, nagyobb sertéshús darabok, mint pl. tarja, lapocka, egész marha daraboknál, mint pl. oldalas, szegy vagy egész halaknál. Jellemzője, hogy a zsírosabb, direkt (és sokszor indirekt) sütésre alkalmas részek a legjobb BBQ alapanyagok – lásd például marhaszegy.

4. Nyárson történő sütés

A nyárson történő sütés az egyik legrégebbi, legtradicionálisabb sütési forma. Már a rómaiak is használták ételeik elkészítésére.
Előnye, hogy nagy, egybe húsok sütésére alkalmas, de a folyamatos forgatásnak köszönhetően a belül puha, szaftos hús kívül ropogós, átsült/megsült érzettel párosul. Ehhez a sütés folyamán folyamatosan belülről táplált, az étel belsejéből a felületére kifolyó zsíradék, szaftok, nedvek jelentősen hozzájárulnak.

Forgató nyárs 57-es gömb grillhez

Hogyan csináljuk?
– Faszenes grill esetén indirekt módszerrel gyújtsuk be a grillt, és helyezzünk középre alumínium csepegtető tálcát.
– Gázgrill esetén indirekt módszerrel gyújtsuk be a grillt, és vegyük ki a felső rácsot/rácsokat. Helyezzünk a Flavorizer Bars aromasínekre alumínium csepegtető tálcát, hogy felfogjuk a lecsepegő zsíradék nagyját.
– Elektromos grill esetén állítsuk alacsonyabb hőmérsékletre az fűtőszál(ak)at.
– Helyezzük a húst a nyársra, és rögzítsük a nyárstűkkel. Amennyire lehetséges, próbáljuk a közepén végig vezetni a nyársat a húson, hogy a forgásnál a centerben legyen a nyárs. Helyezzük a motort a kialakított helyére, majd a nyársat rakjuk a grillen az előre kialakított helyére (egyes grillekhez külön palást installálása is szükséges) és dugjuk be a nyárs végét a fogadó foglalatba. A Weber minden egyes grilltípusához gyárt és forgalmaz típus specifikus nyársat. A nyársak erős elektromos motorral és rögzítő nyárstűkkel vannak felszerelve, ezáltal nagyobb és nehezebb ételek elkészítésére is alkalmasak.

Hőmérséklet: Mint az indirekt grillezésnél, közepes hőmérsékleten.

Grillezési idő: Nagyon hasonló az indirekt sütéshez, de annál egy nagyon kicsit rövidebb. Például csirke estén kb. 1 óra, egészben sült sertéssültnél 1-1,25 óra.
Minél használjuk: jellemzően „labda” alakú húsoknál, mint pl. az egész csirke, egész kacsa, sertés lapocka, tarja.

weber crafted smokefire rács ex4

Weber Crafted SmokeFire EX4 7MM SS Rács
73 999.- HUF

Tovább »

Weber Premium Grill Takaró 57 cm-es Gömbgrillekhez
34 849.- HUF

Tovább »
Scroll to Top