Hosszú karaj sütés télen

Hosszú karaj grillezése mesterfokon!

Sorban állsz éppen és gondolkozol mit grillezz a hétvégén? Egyre melegebb napok jönnek, ami azt jelenti, hogy be lehet izzítani a grilleket. Mindig jó alapanyag egy pár szép szelet, csontos hosszú karaj.

Ha belépünk a henteshez és van is nála akkor biztos, hogy odahúzza a szemünket. A tökéletes jelölt nem él külön életet a csonton. Minden része egyben van, ami a metszés felületén is jól látszik. Kérjük meg a hentest, hogy csontonként csapja fel nekünk. Ha jól bánik a bárddal, akkor nem lesz szilánkos és cafatmentes szeleteket vihetünk haza.

Második lépés a fűszerezés. Köménymag, koriander, mustármag, kakukkfű mind-mind nagyon jól illik a sertéshúshoz. Tegyünk 1-1 kávéskanálnyit egy serpenyőbe és közepes lángon hevítsük fel, hogy az illóolajok feléledjenek. Mozsárban törjük össze sóval és borssal. Kóstoljuk meg és alakítsuk tovább kedvünkre. Kenjük be a húsokat egy kevés olajjal és szórjuk át egyenletesen a fűszerrel. 1 napot mindenképpen érdemes várni, de vákuumtasakba téve 3-4 napig érlelhetjük.

Fél kémény Weber faszenet izzítunk, amit Mi egy Smokey Joe-ba borítottunk. Ahogy felizzott a rács, már el is kezdtük körbe sütni. Izmos kérget sütöttünk mindkét oldalára. Csontos, vastag szelet húsról beszélünk, így erre szükség van. Smokey Joe-ban is ki lehet alakítani indirekt zónát, így innentől ott folytattuk a sütést. Weber Mesquite fát dobtunk a parázsra, ami kellemes diós, mogyorós utóízt ad majd a karajnak. Közben csatlakoztattuk az iGrillt és a csonttól 1 cm-re szúrtuk a szondát húsba. A füst végére 86°C-ot mutatott, amit már a sült elfogyasztása közben jóvá is hagytunk. A változatos húsrészek és a vastag csont igényli ezt a tartományt. Ízlések és pofonok, kísérletezzetek bátran. Stiller Tamás séfünk kovászos baguette-tel és lilahagyma lekvárral kínálta.

További grill receptek.

Tekintsd meg Stiller Tamás márkaséfünk további receptjeit is!

Scroll to Top