Így használd fel a grillezés utáni hamut a kertben

Igazi csodaszer a kertnek a grill hamu!

A One-Touch System-mel ellátott Weber faszenes grillek esetében egy mozdulattal a hamutároló edénybe tudjuk húzni a grillezés utáni hamut. Itt van néhány jó tanács a hamu gyűjtésére és a kerti felhasználásra.

Normál esetben a grillezés végén meg szoktuk „foljatni” a tüzet. A gömb grill levegő szabályozóját alul is és felül is elzárjuk. Így megszűnik a levegő beáramlás és a parázs kialszik. Az el nem égett brikett és faszén darabokat a következő alkalommal felhasználhatjuk. A begyújtó kéményben begyújtott tüzelőt csak ráborítjuk és felizzik.

Hamut a hamunak!
Ha azonban szeretnénk megörvendeztetni a kertünket, akkor grillezés után hagyjuk nyitva a szellőzőket, hogy a faszén vagy a brikett teljesen elégjen. Fontos, hogy a brikett darabokat ne törjük szét, mert csak a hamu hasznos a kerti földnek. A hamu ugyanis lúgossá teszi a talajt, ezért a mohás földnek kifejezetten jót tesz. A rózsáid és a paradicsomok is hálásak lesznek, ha egy csipetet juttatunk a töveire. Természetes csigaűzőnek is használható, szórjunk egy vékony csíkot az ágyások széleire.

Milyen fából készülnek a Weber brikett és faszén?

A brikett bükkfa, gyertyánfa, tölgyfa és nyírfa keverékéből áll.
A faszén bükkfa, gyertyánfa, tölgyfa, nyírfa és a kellemes illat maitt almafa keverékéből készül.

Mi van a hamuban?
Az égetés után megmaradó anyag 25 %-ban kálcium-karbonátot (meszet), 3 %-ban káliumot és más hasznos elemeket – foszfort, mangánt, cinket, magnéziumot is tartalmaz. Az összetétel azonban attól függően változik, hogy milyen fát égetsz. A kemény fa – tölgy, bükk, akác – több nyomelemet tartalmaz, a puha fák – fenyőfélék és nyár – kevesebbet.

Tippek a grill hamu felhasználására!

Alkalmazzunk 50-70 gramm/nm fahamut a tél végén, amit gondosan gereblyézzünk el. Gyűjtsük folyamatosan a hamt és esős napok után szórjuk ki újra a földre. A melegebb évszakokban is használhatjuk akár havi rendszerességgel esős napok között.

Paradicsompalántázáskor tegyél egy evőkanálnyit az ültetőgödörbe.A brokkoli, káposzta, rukkola, articsóka, zöldbab, répa és sok gyökérzöldség jobban kedveli a semleges vagy kicsit lúgos talajt – a 6-tól 7,6 ph értéket. Ezeknél a növényeknél bátran használhatod.

A káposztafélék: karfiol, brokkoli, kelbimbó, karalábé gyökérgolyvától szenvedhetnek, amit segít megakadályozni, ha hamut keversz a talajba. Ne használd azonban sose a krumpli földjén. Leveleire viszont szórhatsz, távol tartja a krumplibogarakat és csökkenti a lisztharmatot.

Tápláld vele a komposztot és szórj bele vékony rétegeket, hogy a sok gyümölcshéj miatt ne savasodjon el.
Ha mohásodást érzékelünk a pázsiton, akkor ezekre a részekre szórjunk hamut, majd gereblyézzük ki a nemkívánatos elemeket. Nagy jó táplálékkiegészítő tulipánoknak és nárciszoknak.

Ismerd meg a Weber tüzelőket és füstölő fákat!

Forrás: ripost.hu, agraroldal.hu

Scroll to Top