Tájékoztató információ

Mit jelent az ajánlott fogyasztói ár?

  • Az ajánlott fogyasztói árat a termék gyártója/importőre határozza meg, és teszi közzé. A gyártó/importőr az ajánlott fogyasztói árat azért adja meg, mert ezzel iránymutatást kíván adni az általa célszerűnek tartott bruttó kiskereskedelmi ár tekintetében. Azaz a gyártó/importőr a terméket ilyen áron javasolja értékesíteni a kiskereskedelmi forgalomban.
  • Az ajánlott fogyasztói ár a fogyasztók és a piaci verseny szempontjából is fontos, tájékoztató jellegű információ, melynek ismeretében a fogyasztó mérlegelhet, hogy hol veszi meg az adott terméket, és amelyre hivatkozhat eltérő kiskereskedelmi ár esetén.
  • A gyártó/importőr az ajánlott fogyasztó árat akár közvetlenül, akár közvetve – például kibocsájtott árlistájában, reklám útján, internetes oldalán – küldi meg a nagy- és kiskereskedőknek, de a kereskedők határozzák meg a termék végső, kiskereskedelmi árát.
  • Fontos kiemelni, hogy a gyártó/importőr által megadott ajánlott fogyasztói ár kizárólag ajánlás. A gyártó/importőr nem kötelezi a viszonteladókat az ajánlott fogyasztói ár alkalmazására. A viszonteladó/kereskedő, az ajánlás figyelembevételével határozza meg árait, akár az ajánlott áraktól eltérően. Ez az általa meghatározott ár az ő kiskereskedelmi ára.
  • Az ajánlott fogyasztói ár és a tényleges kiskereskedelmi ár tehát nem minden esetben azonos!
  • Az ajánlott fogyasztói ár országszerte egységes, azonban a kiskereskedelmi ár eltérő lehet kereskedőnként, sőt a kereskedők egyes telephelyei között is. Az is elmondható, hogy az azonos településen dolgozó kiskereskedők sem feltétlenül határozzák meg azonosan a kiskereskedelmi árukat.
  • A gyártó/importőr az ajánlott fogyasztói árat azért közli a fogyasztóval, hogy a fogyasztót tájékoztassa arról, hogy az értékesítés helyén alkalmazott árszabás mennyiben tér el a gyártó ajánlásától. Az ajánlott fogyasztói ár ismeretében a fogyasztónak lehetősége van mérlegelni vásárláskor.A kiskereskedők nem kötelesek az ajánlott fogyasztói árat alkalmazni, de sok esetben az árszabásuk közelít az ajánlott fogyasztói árhoz. Amennyiben mégsem, az a kiskereskedő döntése, mivel a kiskereskedelmi árát csak és kizárólag ő határozza meg.
Scroll to Top