Go Back

Téli sült, füstölt császárhús

Stiller Tamás
Tegnap egy szép császárhússal szemeztünk a hentesnél és nem is maradt sokáig a pultban. Összehoztuk a grillünkkel. Egy napig a bőrös oldalát fűszeres sóban tartottuk. Sütés előtt beirdaltuk, majd forró füstön megsütöttük.
Fogás Főfogás

Hozzávalók
  

Fűszeres só

  • 1 kg császárhús
  • 2 evőkanál
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 1 kávéskanál köménymag

Sült, füstölt császárhús

  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2-3 evőkanál rub só-bors-paprika
  • 2 kávéskanál cukor
  • rozmaring ágak

Füstöléshez

  • 1 csésze Weber Sertéshús Füstölőfa
  • 1 csésze Weber Alma Füstölőfa

LEÍRÁS
 

  • Sütés előtti napon egy nagy méretű csepptálca alját szórjátok be sóval és a két magfűszerrel. Fektessétek rá a húsos oldalt.
  • 24 óra után vegyétek ki a hűtőből, hogy langyosodjon. Gyújtsatok be a grillbe egy teli kémény brikettel.
  • A bőrös oldalt irdaljátok be. Dörzsöljétek be mustárral, majd szórjátok be a rubbal és cukorral.
  • A rácsra tegyetek rozmaring ágakat. Ezek segítenek abban, hogy a hús ne süljön rá a rácsra. (Mivel a zsír máshol van ez előfordulhat.) A húsos oldallal lefelé tegyétek a rácsra, így a kisülő zsírok ezen keresztül folynak le. Ennek felfogásához mindenféleképpen használjatok csepptálcát (és takarítani is egyszerűbb lesz).
  • Jöhet az első adag fa - a sertés- , amit virágpermetezővel fújjatok le párszor.
  • 2,5 óra sütés után nézzetek rá, hogy mennyire sült már a hús és indítsátok a következő - almafa -, füstölést.

TIPP

Szendvicsalapnak, jó sok dijoni mustárral, uborkával és Monterey Jack sajttal tökéletes lesz.
 
Szeljétek fel a húst és szeletenként is pirítsátok meg, mint egy bacont. Tojással, paradicsomos babbal remek reggeli.
 
Sütögessetek bátran télen is!
Keyword császárhús, grillezett