Bélszín libamájjal és lecsóval
Stiller Tamás
Sokszor hallunk olyan sztorikat, hogy valami igazán különleges és drága nyersanyaggal grilleztek, de nem sikerült jól. Vagy a technológia hiányzott, vagy a tapasztalat. Mi most két drága terméket tettünk egyszerre a tányérra, hogy kincset érő tapasztalatokat adjunk át nektek. A végén majd kiderül Ti mit tanultatok ma ebből.
- 1 db bélszín "magja" feje és farok nélkül Csak a középső 4x3 ujjnyi egyenletes formájú húsrész. A többiből tatár készült.
- fél libamáj
- 3 levél zsálya
Lecsóhoz (minden apróra vágva)
- 3-4 db lila újhagyma
- 3-3 db színes paradicsom
- 3-3 db színes minipaprika
- 30 g füstölt szalonna
A bélszínt lehártyáztuk, befűszereztük steakfűszerrel és szorosan fóliába csomagolva +0°C-os hűtőrekeszben érleltük 3 napon át.
Sütés előtt 30 perccel kivettük és 3 ujjnyi széles szeletekre vágtuk. Vékonyan átkentük olvasztott kacsazsírral és 230°C-os grillben körbe sütöttük. Minden oldalról 1-1 percig.
Indirekt zónába téve rámértünk és +30°C-ot mutatott az App. Innen sütöttük tovább +57°C belső maghőig egy kisméretű csepptálcába téve. Fóliába csomagolva pihentettük 15 percet.
Hevítsük fel a grillen a kés pengéjét. Így nem lesz forgácsolt a máj széle szeleteléskor és könnyen siklik benne a kés is. Csepptálcába téve süssük meg a zsályával (direkt zónában az indirekt mellett).
A lecsó alapanyagait tegyük kis méretű csepptálcába és amíg mindkét főbb hozzávaló elkészül a grill egyik "sarkában" készre is fő.
Keyword bélszín, lecsó, libamáj